SEO, “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. Arama Motoru Optimizasyonu, web sitelerimizin arama motorlarında daha çok görünürlülük elde etmesini sağlamak için yapılan çalışmalar bütünüdür.
Google ve diğer arama motorlarında daha iyi konumlarda (sıralamalarda) yer alarak ziyaretçi sayılarımızı artırabiliriz.
Bu alanda başarılı olmanın yolu Google arama motorunu ve amacını anlamakla alakalıdır. Şimdi SEO’nun ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve detaylarını öğrenme zamanı. Hazırsanız başlayalım:
SEO, ücretli olmayan (“organik” olarak bilinir), arama motoru sonuçları aracılığıyla web sitenizin ziyaretçilerini artırma çalışmalarıdır.
Başka bir ifade ile:
Web sitelerinin arama motorlarında daha iyi performans göstermesi için yapılan çalışmaların tümüne verilen isimdir.
SEO, ingilizce karşılığı Search Engine Optimization olan kelimelerin kısaltılmış biçimidir. Amaç web sitelerinin arama motoru sonuç sayfasında (SERP) daha iyi sıralamalar elde etmesidir.
SEO sayesinde web sitenizin performansını artırabilir daha fazla ziyaretçiye ulaşabilirsiniz.
SEO’nun açılımı: Search Engine Optimization. İngilizce kelimelerin kısaltılması olan SEO’nun Türkçe karşılığı ise Arama Motoru Optimizasyonu’dur.
SEO’nun amacı web sitelerini Google ya da hedeflenen arama motorunda kelime bazlı üst sıralara çıkarmaktır. Üst sıralarda yer alan web sayfaları daha fazla tıklama alırlar. Fazla ziyaretçi her web girişimcisini mutlu eder ama burada asıl önemli olan nitelikli kullanıcı sayısıdır. Yani Arama Motoru Optimizasyonunu daha fazla ziyaretçi almak için değil daha fazla nitelikli ziyaretçi almak için yapmalısınız.
Bu konuda tecrübe sahibi değilseniz bir SEO uzmanı ile çalışmalara başlayabilirsiniz. Doğru uzmanı bulup bulmadığınız konusunda emin olmanızı öneririm. Çünkü bilinsizce yapılan çalışmalar sitenize ciddi zararlar verebilir. Çoğu uzman genellikle aşağıdaki hizmetleri sunarlar:
SEO web sitesi trafiğini artırmak için kullanabileceğiniz çeşitli teknikler ve stratejiler içerir. Arama motorlarından gelen trafik, organik olarak da bilinmektedir. Ziyaretçiler, sunduğunuz şeyleri aktif olarak aramakta ve daha sık dönüşüm yapma eğilimindedir.
Rakiplerinizden üstün olmak zorlu bir iş olabilir fakat arama motoru optimizasyonunun başladığı yer aslında tam olarak da burasıdır. Google’ın içeriğinizi okuması ve anlaması (web sitesini optimize etmek) için mücadele ederseniz, arama sonuç sayfalarında daha üst konumlarda yer alabilirsiniz.
Web sitenizi öne çıkması için, nasıl optimize edileceğini öğrenmek için önce arama motorlarının nasıl çalıştığını bilmeniz gerekmektedir. Ben bu olayı hep bir oyuna benzetmişimdir. Bu oyunun kuralları var ve bu kuralları Google belirliyor. Bizler yani web sitesi sahipleri bu kuralları bilir ve oyunu kurallarına göre oynarsak başarısız olma ihtimalimiz çok düşük olur.
Şimdi oyunu kurallarına göre oynamaya hazır mısınız?
SERP’deki sonuçları belirleyen bir çok faktör var, ancak en önemlileri arasında alaka düzeyi, uzmanlık ve güven bulunuyor. Bu sinyalleri anlamanız ve sitenizi bunlara göre optimize etmeniz web sitenize fayda sağlayacaktır. Google ve diğer arama motorları kullanıcılarına yalnızca en alakalı ve yetkin sonuçları sunmak istediği için bu faktörleri dikkate almak şart.
Bu süreç üç aşamada çalışmaktadır:
Data detaylı bilgi için developers.google.com/google-arama-modeli bağlantısını ziyaret ediniz.
Google kaliteli bir arama motorudur. Bugünlere, kullanıcılarına kaliteli bir deneyim yaşattığı için gelmiştir. Bu kaliteli deneyimi hangi web sitesiyle yaşatırsa o web sitesini her zaman için ödüllendirir. Yani bizler Google’a kaliteli bir deneyim yaşatma konusunda yardımcı olursak bunun ödülü kısa sürede alırız.
Anahtar kelimeler, Arama Motoru Optimizasyonu stratejiniz için olmazsa olmazlar arasındadır. Bu yüzden, analitik bir yaklaşım kullanmalısınız. Öncelikle, potansiyel ziyaretçinizi düşünün. Ne tür bir arama yapıyor, ne istiyor? Sayfanızı yüzlerce farklı terim için optimize edemezsiniz. İşte bu yüzden çok spesifik sorguları tercih etmeli ve neyi optimize ettiğimize karar vermemiz gerekmektedir.
Akılda tutulması gereken 3 önemli şey var: Sıklık, Rekabet ve Alaka.
Anahtar kelime araştırma süreci, AKH (Anahtar Kelime Hacimi), frekans (insanların bir şeyler aradığı sıklık) ile rekabet arasındaki ilişkidir (piyasanın ne kadar rekabetçi olduğu).
AKH araştırması yaparken yaparken çoğumuz hedefleyeceği anahtar kelimeyi aramaz. Amaç hazırladığımız içerikleri tanımlayan önemli anahtar kelimelere yer vermektir. Bu bizlere arama motorlarında daha görünür kılacak, hedeflenen anahtar kelimemize daha çok katkı sağlayacaktır.
Bir cep telefonu satışı yapan e-ticaret sitesine sahip olduğunuzu varsayalım:
Örnek 1: Kullanıcı “iphone” araması yapıyor.
Bu kelime de arama sonuç sayfalarında iyi bir konumda yer almak isteyebilirsiniz. Bu gerçekten çok aranan aynı zamanda da rekabet oranı çok yüksek bir anahtar kelimedir. Ayrıca, potansiyel kullanıcınınızın yeni bir telefon satın almak istemediğini, sadece bazı bilgilere ulaşmak ve resimleri incelemek için arama yaptığını dikkate alalım. Burada sizin sayfalarınızın bununla pek alakalı olmadığını zaten bu aramanın da bir dönüşüme uğramayacağını tespit etmiş oluruz.